βιογραφικό
άρθρα
σεμινάρια
ημερίδες - ομιλίες
συνέδρια
συνεργασίες
blogs
ψυχοδρόμιο
Giraffe
ενδιαφέροντα link
επικοινωνία
     
2012-06-01 : Βιωματικό σεμινάριο

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, πραγματοποιεί τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στις γυναίκες, και ειδικότερα τις μετανάστριες, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DAPHNE III "Sunia Geel - Καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας σε Παιδιά, Γυναίκες και Νέους  Ανθρώπους Περιθωριοποιημένων Κοινοτήτων”.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στις 8, 9 και 10 Ιουνίου, και ώρες 10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ., στο Ινστιτούτο Prolepsis, Φραγκοκκλησιάς 7 στο Μαρούσι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Παρακαλούνται, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα βασικά θέματα που θα καλυφθούν είναι τα εξής:

§         Εισαγωγή στην Ενδοοικογενειακή Βία:

ü      Ορισμός, ερευνητικά δεδομένα, ενδοοικογενειακή βία και νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα (νόμος 3500/06)

§         Βιωματικές δραστηριότητες:

ü      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η σημασία μιας αποδοτικής επικοινωνίας, δουλεύοντας με θύματα & δράστες ενδοοικογενειακής βίας

ü      ΤΡΑΥΜΑ: Κακοποίηση και τραύμα

ü      Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΡΟΛΟΙ: Θύμα – Θύτης – Σωτήρας

ü      ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Στερεότυπα και προκαταλήψεις, κοινωνικό στίγμα,  διαφορετική κουλτούρα, κοινωνική ένταξη και κρίση

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το εκπαιδευτικό σεμινάριο καθώς και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, παρακαλώ επικοινωνείστε με τη κα. Νάντια Δάλμα (n.dalma@prolepsis.gr) ή καλέστε στο 210-6255700.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991. Το ανθρώπινο δυναμικό μας περιλαμβάνει επιστήμονες από τους χώρους της υγείας, της δημόσιας υγείας, της στατιστικής, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες-μέλη της ΕΕ, της Ανατολικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.prolepsis.gr .

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DAPHNE III - Sunia Geel μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.suniageel.eu ή την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: www.prolepsis.gr/new/en/Projects/34/Sunia-Geel.html.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis

                                      ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

                                           Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

10.00 -15.00

 

*      Εισαγωγική Εισήγηση

ü      Εισαγωγή στην Ενδοοικογενειακή Βία: ορισμός, επιδημιολογικά στοιχεία, ενδοοικογενειακή βία και μετανάστριες, συνέπειες, στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, ενημέρωση για τον νόμο 3500/06, προφίλ θύματος και δράστη, επαγγελματίες που εργάζονται στη στήριξη «επιζώντων», πλαίσιο αντιμετώπισης

 

*      Βιωματικό Μέρος

ü      Άσκηση γνωριμίας – διερεύνηση προσδοκιών & αναγκών

ü      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η σημασία μιας αποδοτικής επικοινωνίας, δουλεύοντας με θύματα & δράστες ενδοοικογενειακής βίας: χαρακτηριστικά μιας αποδοτικής επικοινωνίας, εμπόδια στην επικοινωνία, ο ρόλος της ενσυναίσθησης, εφαρμογές της μη βίαιης επικοινωνίας - Τι είναι και πως λειτουργεί ο μηχανισμός της προβολής

 

 

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

10.00 – 15.00

 

*      Συνέχεια Βιωματικού Μέρους

 

ü      ΤΡΑΥΜΑ: Κακοποίηση και τραύμα, ενσυναίσθηση, διαχείριση τραυματικών εμπειριών, συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις κατά τη βίωση του τραύματος, η σημασία της οριοθέτησης από την πλευρά του ειδικού δουλεύοντας με θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 

ü      Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΡΟΛΟΙ: Θύμα – Θύτης – Σωτήρας, η εναλλαγή αυτών των ρόλων σε επίπεδο σχέσεων και η σημασία της ενημερότητας σχετικά με αυτούς τους ρόλους δουλεύοντας με θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ζευγάρια

Βιωματική Άσκηση: Ο Μύθος της Ιφιγένειας

 

Κυριακή 10 Ιουνίου

10.00 – 15.00

 

*      Συνέχεια Βιωματικού Μέρους

 

ü      ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ: Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις στην ζωή μας - Η σημασία της ενημερότητας όταν δουλεύω με κοινωνικές ομάδες ευάλωτες στο κοινωνικό στίγμα.

 

ü      ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Η συμπερίληψη των πολιτισμικών διαστάσεων ανάλογα με τη χώρα καταγωγής καθώς και το επίπεδο κοινωνικής ένταξης – Το βίωμα της μετανάστριας/αιτήσασας άσυλο στην Ελλάδα της κρίσης – Η σημασία της διασύνδεσης, ως μέρος του επαγγελματικού ρόλου – Role Playing: διαχειρίζομαι ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα μετανάστρια.

 

ü      ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες, Συμπεράσματα

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ:

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί κατά το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι αυτός της βιωματικής μάθησης. Εκτός από την απόκτηση γνώσεων είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι να ασκηθούν σε νέες δεξιότητες με στόχο την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διευκολύνουν την εργασία τους με «επιζώντες» και «επιζήσασες» ενδοοικογενειακής βίας και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Εστιάζουμε, επομένως, στο βίωμα, τα συναισθήματα, την έμφαση στο εδώ και τώρα της εκπαιδευτικής διεργασίας. Ειδικότερα, εφαρμόζουμε τις παρακάτω τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων:

- βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων

- εργασία σε μικρές ομάδες

- ερωτήσεις – απαντήσεις, συζήτηση

-καταιγισμός ιδεών.

 

Εισηγητές:

Αραβανή Ελευθερία, ψυχολόγος, συστημική & EMDR θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σαμπαζιώτης Απόστολος, ψυχολόγος – εκπαιδ. στη συστημική ψυχοθεραπεία

 

 

« επιστροφή...

copyright © 2009-2019 | www.eleftheria-aravani.gr   
     created by interface-team