βιογραφικό
άρθρα
σεμινάρια
ημερίδες - ομιλίες
συνέδρια
συνεργασίες
blogs
ψυχοδρόμιο
Giraffe
ενδιαφέροντα link
επικοινωνία
     
2013-05-27 : Bullying (Σχολικός Εκφοβισμός)
Παραθέτουμε εδώ μια μικρή περίληψη από την ομιλία .

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού υπήρχε πάντα και εκδηλώνεται πιο έντονα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αιτίες μπορούμε να αναζητήσουμε πολλές και είναι και σύμπλοκες. Ίσως, μια από τις κυριότερες αιτίες που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην σύγχρονη κοινωνία, είναι η αποπροσωποποίηση που βιώνουμε, εγκλωβισμένοι πίσω από τους υπολογιστές, σε μια διαδικτυακή επικοινωνία, καθώς και στην έκθεσή μας σε ολοένα και περισσότερα θεάματα βίας & εγκλημάτων (tv κλπ). Αναπτύσσουμε μηχανισμούς άμυνας για να ‘αντέξουμε’ σκληρές εικόνες και αποστασιοποιούμαστε, έως ότου τις συνηθίζουμε. Μετατρέπουμε, έτσι, τους έμψυχους ανθρώπους σε άψυχα αντικείμενα..Επίσης, όταν επικοινωνούμε πίσω από έναν υπολογιστή, δεν βλέπουμε εκφράσεις, δεν ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου. Έτσι, αυξάνονται εγωκεντρικές τάσεις και μειώνεται η διαπροσωπική επαφή. Χάνουμε τον άνθρωπο απέναντί μας.

Το αντίδοτο σε όλο αυτό είναι η δημιουργία σχέσεων, η ανάπτυξη δεσμών, με κύριο συστατικό την ενσυναίσθηση, δηλ., να κατανοώ και να συμπάσχω.  Μελέτες αναφέρουν, ότι καλλιεργώντας την δεξιότητα της ενσυναίσθησης στα παιδιά μας, μπορούμε να παρέμβουμε στην μείωση της ενδοσχολικής βίας και όχι μόνο. 
Για να μειώσουμε τα φαινόμενα βίας γύρω μας, χρειαζόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας, ενθάρρυνση, θετική ενίσχυση, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη, όρια, αγάπη, να μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, χρειαζόμαστε δεσμούς. 
Επειδή, όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να τα εφαρμόσουμε, ίσως και να μην ξέρουμε..ας ξεκινήσουμε με το να μιλάμε και με το να ζητάμε βοήθεια και ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Είναι στο χέρι μας.

Εικόνες
 
« επιστροφή...

copyright © 2009-2019 | www.eleftheria-aravani.gr   
     created by interface-team